Владимир Путин
на снимката: президентът на Русия Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин „не би желал” Европа да прояви слабост и да не може да защити своето участие в проекта за газопровод „Северен поток 2”, както някога България в „Южен поток“, предава ТАСС.

Изявлението му дойде по време на съвместен брифинг с австрийския канцлер Себастиан Курц.

„България се отказа от „Южен поток“ под натиск отвън. Сега те съжаляват, сега те говорят, че биха искали да получават руски газ, но вече през „Турски поток“. Не бихме желали цяла Европа да изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защитава своите национални интереси ”, каза Путин.

Путин не спомена нито дума, че такива са европейските правила и че България е действала като лоялен член на Европейския съюз.

От своя страна австрийският канцлер Себастиан Курц каза, че страните от Европейския съюз искат да подобрят отношенията си с Русия и да си взаимодействат с нея.

Владимир Путин, Себастиан Курц
на снимката: канцлерът на Австрия Себастиан Курц и президентът на Русия Владимир Путин

„Не само в Австрия, но и в Европейския съюз има желание да развием съвместното ни съществуване и съм дълбоко убеден, че мирното съжителство на Русия и Европейския съюз на нашия континент може да бъде гарантирано само ако се подобрят контактите и проблемите се решават заедно“, подчерта Курц.

И добави:

„Ще продължим да работим за поддържането на канали за диалог и поддържане на положително взаимодействие“.

На 01 декември 2014 г. по време на своето посещение в Анкара руският президент Владимир Путин заяви, че Москва се отказва от проекта „Южен поток“ и вместо него ще построи „Турски поток“, който ще свързва Русия и Турция по дъното на Черно море.

В началото на май 2017 г. Русия започна изграждането на „Турски поток“. В момента се изграждат паралелно 2 отсечки, всяка една от тях е с капацитет по 15.75 милиарда кубически метра газ.

Едната от тръбите ще снабдява Турция със синьо гориво, а капацитетът на другата е предназначен за страните от Балканите и Южна Европа. За момента руската страна все още не е решила на къде ще поеме втората тръба. Единият вариант е през Гърция за Италия, а вторият, който е по-вероятен е през България за Сърбия и Унгария.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!