На снимката: руският президент Владимир Путин

На виртуалната среща на върха на Г20 руският президент Владимир Путин предложи мерки за борба с разпространението на коронавирус, предаде РИА „Новости“. В плана прави впечатление, че някои точки, ако се приложат, ще доведат и до фактическо смекчаване на част от западните санкции срещу Русия. По-рано днес Путин обсади с френския президен Макрон мерките на двете страни срещу пандемията и кризите в Сирия и Либия.

Руският президент предложи следните мерки:

  • създаване на специален фонд под егидата на МВФ и предоставяне на правото на всеки член да обменя средства;
  • разработване на общ план за възстановяване на икономиката, засегната от коронавируса;
  • насочване на усилията на СЗО да идентифицира скритите коронавирусни епидемии в страни, където тестването не е възможно;
  • създаване на „зелени коридори“ без търговски войни и санкции;
  • въвеждане на мораториум върху ограниченията на стоки и сделки за първа необходимост.

Както отбеляза Путин, последната мярка е хуманитарен въпрос, който ще позволи да се изчисти „политическата обвивка“.

Според него проблемите, свързани с коронавируса, ще се превърнат в по-мащабни шокове от кризата от 2008 и 2009 г., а търговските санкции изострят рецесията.

В тази връзка руският лидер призова страните от Г20 да обединят усилията си, за да ускорят производството на ваксина срещу коронавируса, както и да установят обмен на данни за болестта.

Путин смята дългосрочната безработица за основен риск от пандемията. Динамиката й ще бъде основният показател за ефективността на антикризисните мерки, добави президентът.

Руския и френския президенти Владимир Путин и Еманюел Макрон обсъдиха ситуацията около пандемията от коронавируса по време на телефонен разговор днес. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

„Непосредствено преди срещата на високо равнище на Г-20 се проведе видеоконференция за обмен на мнения относно ситуацията около пандемията от коронавируса. Владимир Путин и Емануел Макрон се информираха взаимно за мерките, въведени в Русия и Франция, за да се противодейства на разпространението на тази инфекция и да се сведат до минимум негативните социално-икономически последици. Потвърдено бе намерение за по-нататъшна координация по въпросите за връщането на гражданите на двете страни в родината им, както и за осигуряване на условия за транспортиране на медицински материали и оборудване“, отбелязва Кремъл.

Оттам добавят, че „в контекста на съвместната борба срещу вируса е обсъдено и възможно взаимодействие в рамките на Съвета за сигурност на ООН“. Освен това страните са обсъдили актуални въпроси по урегулирането в Сирия и Либия и са се договорили да продължат контактите на различни нива. Разговорът се състоя по инициатива на френската страна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!