Руският президент Владимир Путин предложи да се удължи Договорът за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ) за поне една година без допълнителни условия. Той очерта тази позиция в петък на среща с постоянни членове на Съвета за сигурност на РФ, предаде ТАСС.

„Имам предложение, а именно да се удължи сегашното споразумение без никакви условия за поне една година – каза руският лидер – За да можем да водим смислени преговори по всички параметри на онези проблеми, които се регулират от споразумения от този вид, така че да не оставим и нашите държави и всички държави по света, които се интересуват от поддържане на стратегическа стабилност, без такъв основен документ като Договора относно стратегическите нападателни оръжия“, подчерта Путин, обръщайки се към руския външен министър Сергей Лавров.

Министърът припомни, че настоящото споразумение приключва на 4 февруари 2021 г. В тази връзка Путин отбеляза, че по такъв начин „налице е пълна заплаха“ светът доа остане без този договор. „Би било изключително тъжно, ако договорът изобщо престане да съществува и не бъде заменен от друг основен документ от този вид“, подчерта Путин.

Президентът също така отбеляза, че през всички предишни години Договорът за СНВ е работил правилно, „изпълнявайки основната си роля на ограничаване, сдържане на надпреварата във въоръжаването и контрол на оръжията“.

„Ясно е, че имаме нови оръжейни системи, които американската страна няма, поне още не. Но ние не отказваме да обсъждаме тази страна на въпроса. В тази връзка, моля, формулирайте нашата позиция пред американските партньори и в най-близко бъдеще се опитайте да получите поне някакъв разбираем отговор от тях“, инструктира Путин Лавров, като изрази предложението си за удължаване на СТАРТ-3 без никакви условия.

Външният министър увери, че всичко необходимо ще бъде направено „възможно най-скоро“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук