Радев

Президентът Румен Радев днес коментира пред журналисти искането му Конституционният съд да се произнесе по новосформираната парламентарна комисия за промените в Конституцията.

Държавният глава каза:

„Аз се надявам, че Конституционният съд ще защити нашата Конституция от невежеството и гаврите, които ѝ се поднасят от управляващите“.

Във вторник Радев сезира Конституционния съд с искане да бъде обявено за противоконституционно „Решение за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България“, прието от Народното събрание на 2.10.2020 г.

В искането е посочено, че промени във вече внесен проект за нова конституция може да прави само Велико народно събрание. Действащото Народно събрание има право да обсъжда само дали по проекта следва да се свика Велико народно събрание или не. Великото народно събрание е единственият орган, който е оправомощен да приеме нова конституция. С приетото решение се надхвърля конституционната компетентност на Народното събрание и се нарушава принципът на правовата държава, гласи прессъобщение на Президентството.

Учредяването на комисията изобщо не беше лесно. Депутатите от БСП веднъж саботираха гласуването, като напуснаха пленарната зала и развалиха кворума. Но при повторното гласуване управляващото мнозинство успя да събере необходимия брой гласове и създаде въпросната комисия. Нейн председател стана водещата юристка от ГЕРБ Десислава Атанасова, завършила „Право“ в Университета за национално и световно стопанство.

Временна комисия ще обсъжда, преправя и пренаписва предложението на управляващите за нова конституция. С подписите на депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, управляващите внесоха проекта за новата Конституция. А БСП и ДПС бойкотираха комисията като отказаха да участват в нея.

На 7 октомври комисията се събра за първи път. Председателката предложи да бъде създаден  експертен съвет, а членовете в него да се предлагат от парламентарните групи и депутатите, както и от неправителствени организации и университети, в които се изучава право. Десислава Атанасова призова партиите, които не участват в комисията (бел. ред. БСП и ДПС), да направят предложения за членове в състава на експертния съвет.

И посочи, че последният срок да бъде разглеждан проекта за Конституция на ГЕРБ е 2 февруари, а крайният срок за работата на комисията е 2 декември. Дотогава тази комисия трябва да има доклад, който да представи на Народното събрание, уточни тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!