Румен Радев

България има нужда от най-малко 16 нови изтребители. Това заяви президентът Румен Радев помолен да коментира евентуалната поръчка за 8 самолета F- 16. Той подчерта, че на военната авиация трябва да се гледа като на средство за отстояване на националния интерес и гарантиране на националната сигурност.

„Когато на нея се гледа като на средство за лични политически интереси, това винаги води до прахосване на обществен ресурс, занижени способности и загуба на човешки живот в някои случаи. Това е сложна технология и целият процес по нейното договаряне, приемане и усвояване се простира извън представите на този, който взема решения. Затова трябва да се слуша и уважава военната експертиза“, каза още Радев.

 

Относно искането си до Конституционния съд да обяви за противоконституционна анкетната комисия за проекта за конституция на ГЕРБ, президентът заяви:

„Надявам се Конституционният съд да защити нашата конституция от невежеството и гаврите, които й се поднасят от управляващите.“

Президентът коментира и предстоящото заседание на Българо-македонската комисия.

„Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на уважение на историята и добросъседството, и уважението на нашата идентичност и език. Това е отговорност преди всичко на страната – кандидат за член на ЕС. За компромиси има място винаги, но те не могат да се извършват с история, идентичност и език, или с искане за национални малцинства, подчерта Радев.

Радев участва в празника на авиацията и поздрави всички военнослужещи и цивилни служители на ВВС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!