Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че и Европейският съюз, а не само Великобритания, трябва да направи компромис, за да се задвижат стигналите до „задънена улица” преговори след Брекзит, предаде АФП.

„Помолихме Великобритания да продължи готовността си да направи компромис за постигане на споразумение. Разбира се, това също означава, че и в ЕС трябва да правим компромиси“, каза Меркел след първия ден от срещата на върха на ЕС, на която бяха обсъдени преговорите с Обединеното кралство.

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи за „известно раздвижване“ в разговорите между лидерите на страните от ЕС по въпроса за постигането на споразумение с Великобритания за отношенията след Брекзит.

Според Меркел обаче има и доста въпроси, по които „все още има да се свърши много работа“.

По-рано лидерите на държавите от ЕС призоваха държавите и институциите да се подготвят за Брекзит без споразумение за свободна търговия. Европейската комисия беше упълномощена да подготви пакет от извънредни едностранни мерки в случай на такъв сценарий, се казва в приетото изявление на вчерашния Съвет на ЕС по въпросите на Брекзит. Срещата на върха на държавите-членки на ЕС одобри удължаване на преговорите „с няколко седмици”, но не по-късно от 31 декември, с надеждата все пак да се стигне до споразумение.

Днес – през втория, последен ден от срещата си лидерите на страните от ЕС ще обсъдят редица външнополитически въпроси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!