Един от основните приоритети на българското правителство е защита на българските граждани във Великобритания. Успяхме да постигнем Споразумение за оттегляне, макар и дълго преговаряне.

То влезе в сила от 1.02.2020 г. и гарантира правата на всички граждани на ЕС, включително и на българските, които са пристигнали в Обединеното кралство преди края на преходния период – 31.12.2020 г.

Това каза в отговор на депутатски въпрос заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Българските граждани, които все още не са придобили правото на постоянно пребиваване, но в момента живеят във Великобритания са изцяло защитени от Споразумението за оттегляне. Те могат да продължат да пребивават в страната и да придобият правата за постоянно пребиваване когато навършат 5 години. Дори гражданите, които ще пристигнат там до края на годината, ще се ползват със същите права и задължения, като тези, които са пристигнали преди 1.02“, обясни тя.

Захариева каза, че всички европейски граждани, както и българските ще трябва да кандидатстват по схемата за уседналост за ЕС, за да могат и след края на тази година да могат да се ползват с досегашните права.

„В случай, че кандидатурата им е успешна ще получат статут на установено лице, даващ право на постоянно пребиваване или статут на лице, в процес на установяване. След като достигнат период от 5 години на законно пребиваване на Обединеното кралство, те ще могат да кандидатстват за статут на постоянно пребиваващ. Решението за даване на статут на уседналост или за временен статут на уседналост е въпрос на вътрешни правила и се основават на ясно дефинирани изисквания“, обясни тя и каза, че разликата в двата вида статути засяга достъпа до социални услуги.

Тя посочи, че физически паспорт няма да се издават на чужденците, а те ще са дигитални и отчете, че българите са най-голямата група чужденци, които са получили статут на уседналост.

Захариева съобщи, че след 31.12 Великобритания иска да налага своя контрол и да не прилага принципа за свободното право на придвижване, въпреки че държавата ни настоява да се зачитат тези права, независимо от принадлежността.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!