путин реч

Руският президент Владимир Путин е инструктирал министъра на отбраната Сергей Шойгу да въведе прекратяване на огъня в Украйна за 36 часа, съобщиха от пресслужбата на президента в четвъртък.

„Вземайки предвид призива на Негово Светейшество патриарх Кирил, нареждам на министъра на отбраната на Русия да въведе от 12:00 ч. на 6 януари до 24:00 ч. на 7 януари режим на прекратяване на огъня по цялата линия на бойните контакти на страните в Украйна“, пише руската агенция „Интерфакт“, цитирайки пресслужбата на Путин.

Русия посреща Рождество Христово на 7 януари в съответствие със стария Юлиански календар.

Според указанията на Путин „въз основа на факта, че голям брой православни граждани живеят в районите на военните действия, призоваваме украинската страна да обяви прекратяване на огъня и да им позволи да присъстват на службите както на Бъдни вечер, така и на Коледа“.

В същото време руският огън не спря по време на украинската Коледа. В нощта на Нова година столицата на Украйна Киев пък беше цел на масивен ракетен руски обстрел.

По-рано в четвъртък Московският и на цяла Русия патриарх Кирил призова за установяване на коледно примирие в зоната на военните действия.

Исканията и призивите на руската страна и патриарх – който подкрепя войната срещу Украйна, започната от Русия, са особено цинични на фона на факта, че първо, Русия е тази, която нападна Украйна и второ, Русия не прекрати военните действия, а дори ги засили между Коледа и Нова година.

Редно е да се отбележи също, че не е ясно дали руската армия не използва обявеното примирие като начин да подведе Украйна. Предвид характера на руските изявления – казва се едно, но се прави друго, не е ясно дали руската държава не цели да продължи с атаките си, вместо да вевъде примирие за 36 часа.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук