Патриарх Кирил, църква
на снимката: Руският Патриарх Кирил

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил призова днес да бъде обявено „коледно примирие“ в Украйна, предаде БТА. Съобщението е на руската православна църква.

То изглежда някак неуместно, с оглед на факта, че руските висши духовници, не само не виждат нищо нередно в започнатата от Русия война, а дори я оправдават и подкрепят. Патриарх Кирил дори заяви, че „загиналите в Украйна руски войници ще получат опрощение за греховете си“.

Русия посреща Рождество Христово на 7 януари в съответствие със стария Юлиански календар. Предстоятелят на РПЦ заяви днес:

„Аз, Кирил, Патриарх на Москва и на цяла Русия, се обръщам към всички страни, въвлечени в междуособния конфликт, с призив да спрат огъня и да спазват рождественско примирие от 12:00ч. на 6 януари до 24:00ч. на 7 януари, за да може православните хора да посетят богослуженията на Бъдни вечер и в деня на Рождество Христово“.

Той е взел пример от  Коледното примирие по време на Първата световна война.

През 1914 г. коледният дух се проявява на най-малко вероятното място – бойно поле в Първата световна война. Започвайки вечерта на 24 декември, десетки германски, британски и френски войски в Белгия свалили оръжието и инициирали спонтанно прекратяване на огъня. Примирието е подбудено от германците, които украсили окопите си с коледни елхи и свещи и започнали да пеят коледни песни като „Тиха нощ“. Британските войски отговорили със собствена интерпретация на „Първият Ноел“. Уморените бойци в крайна сметка се втурнали към „ничията земя“ – опасното, свободно от сражения пространство, разделящо окопите, за да се поздравят и да се ръкуват.

Според разкази на очевидци, войниците са споделяли цигари и по глътка уиски. Някои са разменяли коледни подаръци с мъже, по които са стреляли само преди часове. Възползвайки се от краткото затишие в битката, някои шотландски, английски и германски войски дори изиграли футболна игра на замръзналото бойно поле. Примирието не е наказано от командващите офицери от двете страни. В крайна сметка мъжете били извикани обратно в съответните си окопи, за да възобновят боевете.

По-късните опити за празнични срещи били осуетени. Но първото „Коледно примирие“ станало забележителен пример за споделена човечност и братство на бойното поле.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук