Владимир Путин

Русия е създала крилата „непобедима” ракета с ядрен двигател, която може да лети практически безкрайно. Това обяви руският президент Владимир Путин, като изложи основните си политики за евентуалния четвъртия президентски мандат. Изборите ще се проведат на 18 март.

Съобщението на Путин бе илюстрирано с анимация, на която се вижда как ракетата, изстреляна от Русия, преминава през Атлантическия океан, като заобикаля радарни системи за ранно предупреждение, минава на юг от Южна Америка и се отправя към целта си през Тихия океан.

Руски медии веднага коментираха, че това напълно променя стратегическия баланс в света.

„Неведнъж сме говорили на западните страни, че ще предприемем мерки за неутрализиране на всички заплахи срещу страната ни и разгръщането на противоракетния щит. Но никой не искаше да разговаря с нас, никой не искаше да ни слуша. Послушайте ни сега”, заяви Путин.

Президентът няколко пъти повтори, че Русия не нарушава никакви международни договорености, никого не заплашва и няма да използва създаденото оръжие за агресия.

Но също така напомни на Запада, че трябва да осъзнае новата реалност и че с политиката на санкции е свършено.

„Разширяването на НАТО към руските граници и разполагането на военна инфраструктура и въоръжение са безсмислени и само пилеене на средства”, коментира още Путин.

Путин показа още следните оръжия:

  • нова тежка междуконтинентална балистична ракета „Сармат“, която да замени „Сатана“ (Воевода); с тегло 200 тона тя ще носи касетъчна бойна глава с повече елементи и ще има система за преодоляване на която и да е от съществуващите или планираните противоракетни системи; „Сармат“ може да атакува както през Северния, така и през Южния полюс, т.е. няма ограничения в обсега на действие.
  • официално е потвърдено създаването и изпробването на безпилотни подводници с компактен ядрен двигател и ядрен експлозив, които следват релефа на морското дъно и атакуват с вертикално изкачване кораби на противника или след продължително плаване унищожават пристанището на крайморски град.
  • хиперзвукови бойни ракети „Кинжал” с въздушно базиране, които от 1 декември преминават тестове в Южния въоръжен окръг; скоростта е 10 Мах, обсегът на действие – над 2000 км и „гарантирано преодоляване на противоракетна отбрана”; анимация показа как МиГ-31 пуска такава ракета и тя поразява боен кораб.
  • междуконтинентална свръхзвукова ракета „Авангард” , която вече се произвеждала серийно, но била толкова секретна, че дори не може да бъде показан външният ѝ вид; тя е без аналог в света; системата достига скорост 20 Мах, маневрира по време на полета „и се движи към целта като метеорит, като огнено кълбо”, защото температурата на повърхността достига 1600 градуса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук