Депутатите приеха нови промени в Закона за митниците, които засягат касовите апарати. Вече всички устройства ще трябва да са с одобрен от Националната агенция за приходите софтуер.

Промяната обаче засяга само малкия и среден бизнес, в което обаче не попадат онлайн магазините. НАП ще направи списък на софтуерите за управление на продажби в търговските обекти. Търговците пък ще са длъжни да използват в само включените в списъка софтуери.

Целта е всеки касов апарат да предава по електронен път данни от всяка касова бележка към НАП. предвиждат се и глоби за търговците, които използват нерегистриран софтуер. За физически лица, които не са търговци- от 1000 до 3000 лева, за юридическите лица и едноличните търговци- от 5000 до 10 000 лева. На самите касови бележи пък вече ще има QR код, с който всеки клиент ще може да провери дали покупката му е отчетена в НАП.

От НАП увериха, че няма да се налага смяна на всички касови апарати. От агенцията съобщиха, че част от устройствата ще могат да се преработят, за да могат да покрият новите изисквания. Промените не изискват подяна на касовите апарати, които са купувани в последните две години.

Депутатите от ПГ на БСП напуснаха пленарната зала по време на дебата. Те обявиха промените за лобистки и заявиха, че те са в ущърб на предприемачите. Драгомир Стойнев от БСП дори стигна по-далеч като заяви, че в страната скоро ще има предсрочни избори и затова избирателите трябва да внимават за кого гласуват.

Това показва техния начин на работа, който е на тъмн, без да има дебати в зала и без да се търси истината. Истината е една – с тези промени, вкарани на тъмно, единствено и само да се гледат на второ четене държавата в лицето на ГЕРБ ще рекетира малкия и среден бизнес, който е гръбнакът на българската икономика, с приблизително 250 млн. лева, каза по време на брифинг в парламента Стойнев.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова отхвърли обвиненията на опозицията с думите, че те са необосновани. По нейни думи това, което се въвежда са изисквания към този софтуер, който да не съдържа модули позволяващи заобикаляне на изискванията на наредбата или модули за промяна, изтриване или друг вид манипулиране на информацията в базата данни, с които работи софтуерът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук