Международна консултантска компания си организира истински художествен „шопинг”, като си купи 13 картини на Пабло Пикасо в рамките на два дни. Общата стойност на произведенията надхвърля 155 милиона щатски долара, съобщава Bloomberg.

В сряда представители на британската фирма Gurr Johns, която обикновено участва на търгове за произведения на изкуството от името на свои клиенти, спечелиха наддавания за четири картини на испанския класик на обща стойност 73.8 милиона британски паунда (около 102 милиона долара).

Търгът бе организиран от аукционната къща Sotheby’s. Ден преди това същата компания закупи други девет произведения на Пикасо на търг, организиран от Christie’s. За тях са платени близо 39 милиона паунда, което означава, че общата стойност на 13-те картини достига 155 милиона щатски долара.

Най-скъпата от тях е портрет на любовницата на Пабло Пикасо – Мари-Терез Вагнер. От Gurr Johns са се разделили с близо 50 милиона паунда за нея, докато най-евтината им покупка е картината „Лимон и стъкло”. Финалната й цена по време на търга е достигнала 393 хиляди паунда.

„Трудно ми е да си представя кой би си купил толкова различни произведения на Пикасо наведнъж. Може би по-важният въпрос е за кого са пазарували от Gurr Johns и с каква цел?”, смята търговецът на картини Дейвид Наш, цитиран от Bloombеrg.

Gurr Johns e компания, която се занимава с оценка на произведения на изкуството, частни продажби, финансиране и участие в открити международни търгове. Основана е през 1914 г. и има офиси във Великобритания, САЩ и Индия. Засега не е ясно дали поръчките й от последните два дни са за един и същи клиент или за няколко, както и дали не е участвала в други търгове за произведения на испанския класик.

Но със сигурност размахът на покупките на компанията изигра ролята на първи сериозен тест за пазара на модерно изкуство в началото на годината, пише още Bloomebrg.

В търга на Sotheby’s от сряда, например, покупките на Gurr Johns съставляват 62% от стойността на всички продажби за същата вечер. В предишното наддаване, организирано от Christie’s, сумата, похарчена от компанията, възлиза на 34% от всички продадени експонати.

Творбите на Пикасо, закупени от консултантската фирма, са и най-скъпите произведения, спечелени по време и на двата аукциона.

По данни на анонимни източници, близки до сделката, продавач на портрета на Мари-Терез Валтер, озаглавен „Жена с барета и карирана рокля”, е член на фамилията Пикасо. Другият кандидат за покупката, който обаче не е успял да спечели търга, е азиатски клиент на Пати Уонг, шеф на офиса на Sotheby’s в Югоизточна Азия.

От аукционната къща са на мнение, че резултатите от търга предвещават силна година за пазара на изкуство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук