Руският президент Владимир Путин заяви, че руската икономика се е адаптирала към западните санкции, предава „Ройтерс“. Путин каза пред репортери на годишната си пресконференция, „Москва спечели от санкциите. Те накараха руснаците да пренастроят мозъците си“. По думите му руската икономика се нарежда на петото място в света, макар че за 2017 в глобалната класация по БВП, страната заема 12-то място. А в началото на декември Световната банка прогнозира, че през тази и следващата година икономическият ръст на Русия ще се забави заради западните санкции и геополитическото напрежение.

В разговор със стотици репортери Путин каза още, че руската гражданка Мария Бутина е била принудена от САЩ да направи самопризнание, че е руски агент.

Бутина е бивш студент в университета във Вашингтон. Тя се застъпи публично за правото да се носи оръжие. Според властите във Вашингтон, Бутина е работила съвместно с високопоставен руски служител на разузнаването, който я е напътствал как да проникне в групата на американските консервативни активисти в  защита на носенето на оръжие и как да осъществи контакти с Републиканската партия, като агент на Москва. Тя беше задържана след обвинение през юли и първоначално пледираше, че е невиненна.

Бутина е първият руски гражданин, който получи присъда, за опит за намеса в политиката на САЩ по време на президентската надпревара през 2016 и се съгласи да сътрудничи на прокурорите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!