Пловдив

Според годишното изследване на Института за пазарна икономика „Регионални профили“, което работи със статистически данни от 2017 г. и първата половина на 2018 г., Пловдив се очертава като „икономически тигър“ сред българските общини, като растежът на икономиката на града и региона изпреварва средните показатели за страната въпреки относително високата си база.

Според ИПИ новото повишение на икономическата активност през 2017 г. в областта е съпроводено едновременно от „изстрелване“ на заетостта до рекордни нива и значително намаление на безработицата. Бизнес- и инвестиционната активност в област Пловдив също е добра.

Икономистите посочват, че през 2016 година БВП на града на човек бележи 10% ръст, а заплатите – 9%. През 2017 година доходите скачат с 16%, което говори, че в икономическо отношение годината е била още по-добра. Потърсен за коментар от „Дебати.бг“, зам.-кметът на Пловдив с ресори образование и бизнес развитие Стефан Стоянов каза следното:

„В годишния анализ на ИПИ се забелязва положителен тренд за Пловдив. Ние го знаем, през последните години икономиката в региона се справя много добре и основна причина за това са производството и индустрията като цяло. Както българските, така и чуждите компании продължават да инвестират. Само през 2018 г имаме 15 средни и големи заводи, които или вече са открити, или в момента се дострояват. Общо взето, всеки месец имаме новини или за нов инвеститор, или за отваряне на нова фабрика, което създава една много добра динамика – заплатите растат и в региона идват доста хора да работят и живеят.

От друга страна, IT-аутсорсингът и туризмът, макар и неголям процент от местната икономика, са най-бързо развиващите се сектори. От една страна, има достатъчно количество млади хора и таланти, които могат да захранват IT-аутсорсинга и туризма, както и близо 40 000 студенти от 9 университета. От друга страна, перспективата за европейска столица на културата предизвика бум в туристическия сектор и немалки инвестиции – към момента се строят 6 нови хотела, а относно малките места за настаняване – просто този пазар избухна в последните години.

Стефан Стоянов
Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов

Имаме няколко много силни сектора, които растат динамично, както и традиционно силни сектори, и добро натрупване, което дава добър резултат за града. За 2017 година в област Пловдив са открити 36 000 работни места, което е огромна цифра за националните мащаби, дори повече от София и Перник взети заедно. Това е още един знак, че нещата се получават и Пловдив се очертава като лидер в индустрията в страната, индустриалното сърце на България, но и с още няколко много силни и динамични сектора от икономиката. Това дава добра диверсификация и оптимизъм за следващите няколко години.“

Според изследването като цяло не само големите градски центрове, а всички области на страната бележат ръст на благосъстоянието и стандарта на живот, измерени чрез БВП на глава от населението, работните заплати и доходите на домакинствата.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук