Путин,
на снимката: президентът на Русия Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин се похвали с нови нападателни оръжия. Руският държавен глава обяви, че не възнамерява да започва война с някого, а оръжията им трябвали „за да поддържат стратегически баланс и стратегическа стабилност” в света.

„Няма да воюваме с никого. Ще създадем условия, никой да не иска да се бие срещу нас“, каза той в поредна част от интервюто си за държавната руска агенция ТАСС, публикувана днес.

Тричасовото интервю бележи 20-годишнината от идването на Путин на власт и се разделя на 20 части, които ще бъдат публикувани в продължение на няколко седмици. Всяка част е посветена на отделен проблем.

В публикуваните досега части той вече говори за неотдавнашните промени в правителството, за Украйна, за масовите протести в Москва миналото лято и за използването на модерните технологии.

„Русия създаде нападателни оръжейни системи, каквито светът не е виждал и които принуждават САЩ да се опитват да ни догонят”, казва руският лидер пред ТАСС.

Той даде за пример новите „хиперзвукови нападателни системи“ – оръжие, което може да лети 27 пъти по-бързо от скоростта на звука и което влезе на въоръжение в края на м.г. Президентът добави, че за последните 20 г. делът на модерните оръжия в руските въоръжени сили е нараснал от 6 на 70 процента.

С новите оръжейни системи Кремъл получи възможността „да поддържа стратегическата стабилност и стратегическия баланс“, които САЩ се опитаха да нарушат с техните системи за противоракетна отбрана, подчерта Путин. „Това е от ключово значение не само за нас, а за глобалната сигурност“, добави той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!