Гриша Ганчев
на снимката: Гриша Ганчев

Специализираният наказателен съд оправда бизнесмена Гриша Ганчев в процеса, известен като „захарното дело“ – за укриване на данъци в големи размери (711 580 лв.) от продажба на захар.

Заедно с Ганчев бяха оправдани и останалите осем подсъдими, сред които и синът му Данаил.

Председателят на съдебния състав Лилия Георгиева е подписала присъдата с особено мнение, но двамата съдебни заседатели са формирали мнозинство. Прокуратурата вероятно ще протестира пред Апелативния спецсъд.

Делото влезе в съда през лятото на 2015 г. след тригодишно разследване, започнало през 2012 г. с обиски в офисите на „Литекс комерс“ и показни арести на шестима от обвиняемите, включително и на Данаил Ганчев.

На Гриша Ганчев бе наложена рекордната по това време парична гаранция от половин милион лева.

Ганчев бе обвинен като ръководител на организирана престъпна група, която е укривала данъци в особено големи размери чрез продажба на захар без фактури през определени фирми.

Захарта била произведена в Бургаския и Девненския захарни заводи. Сред обвиняемите са тогавашните и бивши директора на „Литекс комерс“, включително Данаил Ганчев, Емилия Стойнева и Милко Димитров, които към онзи момент са изпълнителни директори на дружеството.

Според прокуратурата групата е действала от януари 2012 г. до задържането на шестима от участниците на 10 май 2012 г.

Ганчев освен това получи и обвинение за закани с убийство срещу тогавашния шеф на НАП Красимир Стефанов. През 2015 г. делото бе вкарано повторно в съда.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!