Владимир Путин
на снимката: президентът на Русия Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин се сравни с руския император от 18-ти век Петър I, като направи паралел между техните „исторически стремежи да си върнат руските земи“, предаде „Ройтерс“. Според Путин и той, като Петър I, не отнемал територии от други държави, а ги връщал на Русия.

Вчера Путин отдаде почит на Петър I на 350-ата годишнина от рождението му, като тогава направи и въпросното сравнение.

„Петър Велики води Великата Северна война 21 години. Може да изглежда, че, сражавайки се с Швеция, той завзема нещо. Нищо не е завземал! Връщал е! (б.р. територии към Русия)“, каза Путин след посещение на изложба, посветена на царя.

Петър I става император през 1725 година, като преди това е цар, и модернизира страната с обширни реформи и културна революция след пътуване в Европа. Запомнен е обаче и като завоевател, включително с експанзията си в Балтийския район, с превръщането на Русия в сила в Балтийско море, със завземането на азовски пристанища.

Путин сравни кампанията на Петър I със задачата, пред която е изправена Русия днес – да „върне“ руски територии, на практика завземайки ги от Украйна.

„Очевидно и на нас ни се падна да върнем (това, което е на Русия) и да укрепим (страната). И ако изхождаме от факта, че тези ценности са в основата на нашето съществуване, със сигурност ще успеем да решим задачите пред нас“, каза още руският президент.

Отговорът на Украйна

„Западът трябва да начертае ясна червена линия, така че Кремъл да разбере цената на всяка следваща кървава стъпка“, каза Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Владимир Зеленски, в онлайн публикация.

„Путин многократно се опитваше да оправдае действията на Русия в Украйна, където неговите сили опустошиха градове, убиха хиляди и прогониха милиони хора, излагайки историческият възглед и твърдейки че Украйна няма реална национална идентичност или традиция на държавност“, написа още Подоляк.

Интересът на Путин към историята

През последните години интересът на Путин към руската история се вижда все повече в публичните му изяви.

През юли 2021 година Кремъл публикува дълго есе на Путин, в което той твърди, че Русия и Украйна са една нация, изкуствено разделена, припомня „Ройтерс“. Това положи основите за разполагането на руски войски в Украйна.

В навечерието на това, което Русия нарича своя „специална военна операция“, Путин обвини Владимир Ленин, основателят на Съветския съюз, за ​​създаването на Украйна върху това, което Путин казва, че е исторически руска територия.

Путин в миналото е възхвалявал лидери, споделящи собствените му възгледи. Така например се е случвало да оправя похвали към политиката на Сталин за създаване на „твърдо централизирана и абсолютно унитарна държава“.

„Путин харесва лидери, които вижда като твърди, силни“, смята Андрей Колесников експерт във „Вътрешна политика и политически институции” на Московския център „Карнеги”.

„Той иска да бъде видян като модернизатор в стил Петър Велики, въпреки че ще остане в историята като жесток владетел, по-скоро като Иван Грозни“, добави той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук