Владимир Путин
На снимката: Владимир Путин

Решението за признаването независимостта на Донецката и Луганската народин републики (ДНР и ЛНР) ще бъде взето на 21 февруари, заяви днес руският президент Владимир Путин.

В подкрепа на това решение са се изказали всички членове на Съвета за национална сигурност, чието заседание се проведе днес.

Премиерът на Русия Михаил Мишустин заяви, че правителството се готви вече няколко месеца за последиците от евентуалното признаване на ДНР и ЛНР

„Имам предвид преди всичко заместване на вноса и анализ на всички рискове, с които може да се сблъскаме, ако бъде взето такова решение“, каза Мишустин по време на заседанието на Съвета за сигурност.

Премиерът подкрепи предложението за признаване на независимостта на ДНР и ЛНР, ако няма напредък в преговорите.

Председателят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко заяви, че Украйна няма да изпълнява Минските споразумения относно урегулирането на ситуацията около Донецка и Луганска народни републики (ДНС и ЛНР), тъй като това не влиза в плановете на Киев.

„В крайна сметка трябва да вземем решение. Имахме достатъчно търпение и аргументи да накараме Украйна да изпълнява Минските споразумения, да се върви по мирния път на диполмацията“, каза тя по време на днешното заседание на Съвета за сигурност.

Конфликтът в Донбас, според Матвиенко, пък е нужен на властите в Украйна, за да оправдаят влошаващата се икономическа и социална ситуация в страната, а на Запада – като антируски проект.

Припомняме, че по-рано днес лидерите на двете самопровъзгласили се републики изпратиха писмо до руския президент Владимир Путин с молба Русия да признае тяхната независимост.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук