computer учениците

През изминалата година брутната месечна заплата на заетите в ИТ сектора е достигнала 4857 лева или 3,2 пъти над средното заплащане в страната. С тази цифра се отбелязва ръст от 500 лева спрямо предходната година. Това показват данните на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), която всяка година публикува годишния доклад „Барометър“.

Анализаторите отбелязват, че забележителното в случая е, че дори и по време на локдаун и фалити средната заплата в сектора продължава да се увеличава. Резултатите се базират на информацията от 4600 фирми.

Припомняме, че миналата седмица от ИТ сектора реагираха остро на предложението на финансовия министър Асен Василев да се увеличи максималният осигурителен доход, тъй като именно мнозинството заети в сектора взимат над 3 хиляди лева. Основният аргумент на Василев е, че максималният осигурителен доход трябва да отразява ръста на средната заплата в страната, като предложението е това да се случва през коефициент 2,3.

От данните на БАСКОМ се вижда, че от 2015 г. насам средната заплата в сектора надхвърля с повече от 3 пъти средната в страната. Показано е още сравнение на заплатите на софтуерен инженер в България, Германия и Великобритания, като годишната заплата у нас достига 64 468 евро, в Германия е леко по-ниска – 54 316 евро.

Прогнозата на БАСКОМ показва, че покупателната стойност на българските софтуерни инженери ще продължи да бъде по-висока от тази на колегите им  в Германия и Великобритания.

През миналата година в ИТ сектора са разкрити 5450 нови работни места, или 13% годишен ръст, което означава около 46 хил. заети в софтуерния бранш.

Според тези данни приходите от сектора са 4,3% от БВП на страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук