Денис Пушилин и Леонид Пасечник
На снимката: Денис Пушилин и Леонид Пасечник

Самопровъзгласилите се републики ДНР и ЛНР тръгват по пътя на Крим. Последните събития – евакуацията им и напрежението по границата между Русия и Украйна, говорят за това, че най-вероятно скоро ще бъдат анексирани от Русия.

Днес ръководителите на самопровъзгласилите се народни републики Денис Пушилин и Леонид Пасечник поискаха от Владимир Путин да признае независимостта на републиките. Освен това ръководителите на републиките поискаха от руския президент да разгледа възможността за подписване на споразумение за сътрудничество в отбранителния сектор.

Ръководителят на Донецката народна република отбеляза, че украинските власти са решили да решат конфликта със сила. Пушилин добави, че жителите на Донбас се чувстват руснаци по дух и основната им цел е интеграция с Русия.

Информацията за подготовката за пълномащабно настъпление беше потвърдена и от Леонид Пасечник, ръководител на ЛНР.

„Уважаеми Владимир Владимирович, за да предотвратим масовата смърт на мирното население на републиката, 300 000 от които са руски граждани, Ви моля да признаете суверенитета и независимостта на Луганската народна република“, заяви той в обръщение, излъчено от телевизионния канал „Россия 24“.

Според него хуманитарната катастрофа в региона е била избегната само благодарение на руската помощ.

Заради заплахата от нахлуване в Украйна самопровъзгласилите се републики започнаха да евакуират жени, деца и възрастни хора в руски региони. Обявена бе обща мобилизация.

дете, евакуация, Донецк

Успоредно с обръщението на двамата лидери, руският президент Владимир Путин откри в Кремъл извънредното голямо заседание на Съвета за сигурност на Русия, чиято тема е ситуацията в Донбас.

Действията на редица западни държави приближават Русия до практическото изпълнение на призива на депутатите от Държавната дума към руския президент да признае самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, заяви Адалби Шхагошев, член на комисията на Държавната дума по сигурността и противодействието на корупцията.

„Съобщенията за заплахи от терористични атаки в Русия, обявеното от Литва военно учение „Силен грифон 2022″, интензивността на обстрела по линията на съприкосновение, многобройните фалшиви информации и зареждането на Украйна с оръжие – всичко това ни приближава към практическото изпълнение на призива, който отправихме към Владимир Путин да признае ДНР и ЛНР“, каза той.

Политикът подчерта, че „оставаме ангажирани със споразуменията от Минск“, но действията на Запада, според него, „приближават Русия към признаването на републиките за независими“.

Владимир Путин

Признаването на суверенитета на Донецката и Луганската народна република е тясно свързано с глобалните въпроси на сигурността в света, особено в Европа, заяви руският президент Владимир Путин.

„Тези въпроси (признаването на суверенитета на ДНР и ЛНР) са много тясно свързани, това са различни въпроси, но въпреки това те са много тясно свързани с въпросите на глобалната сигурност в света като цяло и на европейския континент в частност, защото използването на Украйна като инструмент за конфронтация с нашата страна, е сериозна, много голяма заплаха за нас“, каза Путин на заседанието на Съвета за сигурност.

Той заяви, че именно затова Русия е активизирала работата си с партньорите от Вашингтон и НАТО през последните месеци в края на миналата година, за да „постигне в крайна сметка съгласие по тези мерки за сигурност и да осигури спокойно, безопасно развитие на страната в мирна среда“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук