Украйна протестира срещу Русия, след като облеченият в кожени дрехи президент Владимир Путин посети анексирания полуостров Крим, за да присъства на рокерски фестивал в Севастопол.

Украинското външно министерство определи посещението на Путин през уикенда като „грубо нарушение на суверенитета на Украйна“.

Властите в Украйна заявиха, че опитите на Москва и нейните медии да представят подобни посещения като рутинни са „жалки“.

Крим беше анексиран от Украйна през 2014 г., което предизвика вълна от ултрапатриотизъм в Русия.

„Нощните вълци” – дясна националистическа рокерска група, близка до президента Путин, бяха видни привърженици на анексията.

Тази година те проведоха своето годишно шоу в Севастопол, най-големият град на полуострова.

Владимир Путин – който пристигна на събитието облечен в кожени дрехи и с мотоциклет – се оказа почетен гост, а присъстващите наобиколиха руския лидер, надявайки се да си направят селфи с него.

Но посещението е в момент, в който Путин се сблъсква с все по-голямо безпокойство у дома.

Около 60 000 души заляха улиците на руската столица в събота в разрешена демонстрация, за да поискат „честни“ общински избори през септември.

Някои се опитаха да стигнат до сградата на президентската администрация при по-късен несанкциониран протест и стотици бяха арестувани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!