САЩ, Великобритания, Франция, Италия и ОАЕ направиха вчера съвместно изявление във връзка със ситуацията в Либия, в което призоваха за примирие в страната и разследване на нападението срещу служители на ООН.

Трима служители на мисията на ООН загинаха преди два дни при експлозия на кола бомба пред хранителен пазар в западната част на град Бенгази.

„Призоваваме всички страни незабавно да започнат работа по споразумение за прекратяване на огъня и да възобновят усилията под егидата на специалния представител на генералния секретар на ООН, да излязат с трайно политическо решение, основано на принципите, договорени в Париж, Палермо и Абу Даби … Призоваваме всички страни да защитават цивилното население, да пазят либийските петролни ресурси и да защитават неговата инфраструктура “, се казва в изявлението на Държавния департамент.

В документа се отбелязва, че правителствата на Франция, Италия, Обединените арабски емирства, Обединеното кралство и Съединените щати „най-решително“ осъждат атаката срещу конвоя на ООН в Бенгази.

„Обстоятелствата около това ужасно действие трябва да бъдат установени незабавно и тези, които застанаха зад него, трябва да бъдат идентифицирани и подведени под отговорност. Отново потвърждаваме пълната си подкрепа за важната работа на мисията на ООН в Либия“, се казва в документа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!