Борис Джонсън остана без парламентарно мнозинство

Борис Джонсън обеща 10 000 нови затворнически места, 20 000 нови полицаи и разширяване правомощията на полицията за внезапни проверки.

Ще бъдат създадени допълнителни 10 000 нови затворнически места и ще се разширят правомощията внезапни проверки тип „ спиране и претърсване”, обеща британския премиер Борис Джонсън.

Първият нов затвор в програмата от 2,5 милиарда паунда ще бъде в изграден в Йоркшир, където преди това бяха обявени планове за разширяване на вече съществуващия затвор.

Правителството заяви, че плановете показват, че „сериозно се бори с престъпността“.

Но секретарят на лейбъристите, Даян Абът, заяви, че „случайното“ спиране и претърсване е обществена „рецепта за безпокойство“, съобщи Би Би Си.

Миналия месец правителството също обеща да наеме 20 000 допълнителни полицаи, като с това компенсира броя на напусналите офицери след завръщането на консерваторите на власт.

Министърът на полицията Кит Малтууз каза пред Sky News : „Ние знаем, че най-голямото възпиращо средство за престъпността е възприемането на вероятността да бъдем хванати. Превенцията е наистина това, което целим.“

Какви са плановете за затворите?

Очаква се 10 000 нови затворнически места да бъдат създадени чрез изграждане на нови затвори и разширяване на съществуващите, на цена до 2,5 милиарда паунда.

Преди изведените от употреба места в затворите също ще бъдат ремонтирани и върнати в употреба, заявиха от правителството.

Борис Джонсън заяви, че твърде много сериозни насилници или сексуални нарушители излизат от затвора много преди да се налага и че са необходими по-строги присъди.

„Трябва да се отнесем твърдо към престъпността“, написа той в интернет. „Това означава да се отнесем твърдо с престъпниците. Трябва да обърнем баланса на страха. Искам престъпниците да се страхуват – не обществеността.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!