Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон за „суверенния интернет“, който ще позволи на руските власти да изолират интернета в страната.

Руските законодатели настояват, че новият закон е необходим, за да се гарантира сигурността на руските онлайн мрежи, но критиците твърдят, че неясно формулираният законопроект дава нови цензурни правомощия на наблюдателите на правителството.

Текстът на закона беше публикуван в сряда, но той няма да влезе в сила до ноември.

Мерките включват създаване на технология за наблюдение на интернет маршрутите и за насочване на руския интернет трафик далеч от чуждестранни сървъри, за да се предотврати намеса от чужди държави.

Авторите на инициативата твърдят, че Русия трябва да гарантира сигурността на своите мрежи, след като американският президент Доналд Тръмп разкри нова американска стратегия за киберсигурност миналата година, в която се казва, че Русия е извършила кибернетични атаки безнаказано.

Хиляди хора наскоро се събраха в Русия срещу този и други законопроекти, за които критиците казват, че целта е да се ограничи информацията и комуникацията онлайн.

протест, Русия, интернет
на снимката: Хиляди протестираха в Москва в подкрепа на свободата в Интернет

Отделно от това, през март Путин подписа спорни закони, които позволяват на съдилищата да наказват и наказват хората заради неуважение към властите и блокират медиите за публикуване на „фалшиви новини“.

Законите са част от продължаващото премахване на свободата на медиите и интернет в Кремъл, в което хората са били задържани за споделяне на хумористични меми.

Миналата седмица 10 международни организации за права призоваха Русия да премахне сметката за интернет.

„Законопроектът създаде система, която дава възможност на властите да блокират достъпа до части от интернет в Русия“, се казва в изявление, подкрепено от „Хюман Райтс Уотч”, Репортери без граници и други.

Блокирането ще бъде „извънсъдебно и непрозрачно“, се казва в изявлението.

Според новия закон руските доставчици на достъп до интернет ще трябва също така да гарантират, че техните мрежи имат техническите средства за „централизиран контрол на трафика“, за да се противопоставят на потенциалните заплахи.

Русия, протест, свободен интернет

Този контрол ще премине най-вече на руската служба за сигурност на ФСБ и на агенцията за наблюдение на телекомуникациите и медиите Роскомнадзор, която често се обвинява в произволно блокиране на съдържание в мрежата.

През последните години руските власти блокираха интернет сайтове и съдържание, свързано с опозицията, както и интернет услуги, които не успяха да си сътрудничат с тях, включително видео платформата Dailymotion, онлайн социалната мрежа Linkedin и шифрованата програма за съобщения Telegram.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!