Кралят на Саудитска Арабия Салман заяви в началото на разговорите в Москва с руския президент Владимир Путин в четвъртък, че териториалната цялост на Ирак трябва да бъде запазена.

В изявленията, излъчени по руска телевизия, той обяви, че трябва да се намери политическо решение на конфликта в Сирия. Освен това той изтъкна, че международната общност трябва да поеме отговорността за това, което се случва с мюсюлманската общност в Мианмар.

На снимката:Кралят на Саудитска Арабия Салман и руския президент Владимир Путин
На снимката:Кралят на Саудитска Арабия Салман и руския президент Владимир Путин

В същото време ТАСС информира, че кралят е пояснил по време на срещата, че страната му иска по-тесни двустранни отношения с Русия, както и по-голямо сътрудничество по международни въпроси.

Путин от своя страна подчерта, че визитата ще даде импулс за развитието на двустранните отношения  и определи посещението на краля като значимо събитие.

„Това е първата визита на крал на Саудитска Арабия в Русия в историята на нашите отношения, което само по себе си е много значимо събитие. Нашите отношения имат голяма история”, изтъкна Путин по време на срещата.

По време на посещението на крал Салман е възможно да бъде подписан комплекс от споразумения за инвестиции, включително по проект за втечнен газ и нефтохимически заводи, и най-вероятно ще бъдат финализирани намеренията за създаване на фонд в размер на 1 млрд. долара за инвестиции в енергийни проекти.

Москва се надява историческото четиридневно посещение на крал Салман да покаже, че Русия може да изгради близки съюзи с всички ключови играчи в Близкия изток, включително Турция, Иран и Саудитска Арабия, пише Guardian.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!