Владимир Путин

Руският лидер Владимир Путин заяви, че инвазията му в Украйна ще постигне „благородните“ си цели.bГоворейки заедно с беларуския лидер Александър Лукашенко,  Путин заяви, че сблъсъкът с Украйна е станал „неизбежен“.

Освен това руският президент си позволи да заяви, че не е имал друг избор, освен да започне инвазията, за да защити рускоезичния регион Донбас, макар и военни действия да имаше в цяла Украйна.

Според ООН 10 милиона души са напуснали домовете си след началото на инвазията, като мнозинството от тях емигрира в Западна Европа, а не в Русия или Беларус.

Но по време на публична изява, посветена на 61-вата годишнина от полета на Юрий Гагарин в космоса, Путин настоя, че неговите сили помагат на потиснатите хора в сепаратистките региони на Украйна.

„От една страна, ние помагаме и спасяваме хора, а от друга, просто вземаме мерки, за да гарантираме сигурността на самата Русия“, настоя 69-годишният Путин.

„Ясно е, че не сме имали избор. Това беше правилното решение“, каза той и добави: „Целите са напълно ясни, те са благородни“.

Макар че от началото на войната Русия отрича да стреля по цивилните граждани, а сега да заявява и че спасява хора, видеа и снимки на трупове на цивилни разтърсват света от местата, откъдето руските военни се оттеглят. Първият такъв град беше Буча.

Кремъл твърди, че Украйна е извършила геноцид срещу рускоговорящите в Източна Украйна, но няма доказателства, които да сочат, че това е така.

От началото на инвазията повече от 10 милиона души са били принудени да напуснат домовете си, а руската икономика е разтърсена от пакет от строги санкции, наложени от западните държави.

Въпреки това руският президент заяви, че Русия не възнамерява „да бъде изолирана“, като се аргументира, че е „невъзможно да се изолира строго някой в съвременния свят – особено такава огромна страна като Русия“.

В речта си от космодрума „Восточний“, разположен на около 3450 мили (5550 км) източно от Москва, руският лидер се позова и на успеха на съветската космическа програма, като сравни постижението на Гагарин по време на Студената война с настоящата международна изолация на Русия.

„Санкциите бяха пълни, изолацията беше пълна, но Съветският съюз все още беше първи в космоса“, каза Путин. Лукашенко също така отхвърли въздействието на санкциите, като попита г-н Путин: „Защо, за Бога, толкова се притесняваме от тези санкции?“

Миналата седмица правителството на Обединеното кралство прогнозира, че Русия се е насочила към най-дълбоката си рецесия след разпадането на Съветския съюз.

Министерството на външните работи на Обединеното кралство заяви, че БВП на Русия се очаква да се свие с между 8,5 и 15 % през тази година, тъй като въздействието на международните санкции ще се усети.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук