мавзолеят на Ленин

Тялото на Ленин ще остане в мавзолея, обеща президентът на Русия Владимир Путин.

Информацията дойде от лидерът на руските комунисти Геннадий Зюганов по време на националния младежки форум „Територия на смисъла“.

Политикът разказа, че темата за евентуалното погребение на тленните останки на вожда на социалистическата революция била обсъдена на едно от съвещанията при държавния глава.

Зюганов посочи, че край стените на Кремъл са погребвани известни хора от древни времена, а в неговите църкви се пазят останките на много короновани особи.

Той припомни, че за да бъде погребан на друго място един човек, ще трябва да се търси съгласието на роднините му.

мавзолеят на Ленин

Червеният лидер добави, че наследниците на пълководците Георги Жуков, Константин Рокосовски и Александър Василевски, например, са против.

„Трябва да отдадем длъжното на г-н Путин, който в тази връзка заяви: „Докато аз съм в Кремъл, няма да допусна никакво варварство на Червения площад“, каза Зюганов.

Агенциите припомнят, че през април т.г. депутати от Думата от фракциите на либарелдемократите и на управляващата партия „Единна Русия“ разработиха законопроект за юридическия механизъм за погребенията на останките на исторически личности, включително и на мумията на Ленин.

Зюганов окачестви инициативата на колегите си парламентаристи като „най-голямата провокация срещу държавността и изцепка против призивите на Путин за сплотяване на руското общество на фона на западните санкции“.

мавзолеят на Ленин

Допитване на социологическата агенция „Левада-Център“ показа, че повече от половината от руснаците са за погребването тялото на Ленин.

32 процента от анкетираните пък смятат, че гробът на Владимир Илич трябва да е край стените на Кремъл, а други 26 на сто са на мнение, че последният му дом трябва да е на Волоковското гробище в Санкт Петербург.

Мумията на Ленин лежи в мавзолея на Червения площад от 1924 година, припомня порталът Рамблер.ру.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук