По традиция британските университети печелят огромни суми от приема на студенти от ЕС. Поради това те са разтревожени от политиката, която правителството смята да наложи на гражданите от ЕС и заради която университетите биха загубили милиони. Ето защо списък с 10 искания ще изпратят водещи висши училища във Великобритания до премиера на страната Тереза Мей.

Причината – съобщение, че според вече обявените предложения на премиера Мей, след Брекзит всички граждани на ЕС „трябва да подават молба за престой, включително и децата”.

По информация на „Индипендънт” в исканията си 24 висши училища от групата „Ръсъл”, в която влизат Оксфорд и Кеймбридж, предупреждават Мей, че ако сегашните планове на правителството не бъдат преразгледани, това може да навреди на образователния сектор на страната.

Университетите настояват за „по-голяма яснота” относно плановете на правителството, свързани с гражданите на ЕС.

ВУЗ-овете на острова призовават премиерът да отмени изискванията за подаване на молба за престой. Те предлагат на гражданите на ЕС, които са в страната, автоматично да се дава право на престой във Великобритания.

Друго искане е преразглеждане на плановете по отмяна на правото на пребиваване в страната на хора, които са били в чужбина за повече от 2 години.

„Тази позиция на правителството на Великобритания по преговорите, тази липса на яснота предизвиква голямо безпокойство у гражданите на ЕС в нашите университети и влияе на възможностите ни да приемаме на работа талантливи служители от ЕС”, се посочва в мотивите.

Според Джесика Коул от групата „Ръсъл”, в момента в университети има около 25 000 служители от други държави на ЕС.

Иначе Великобритания трябва да напусне Съюза до 29 март 2019г. Преговорите между Обединеното кралство и ЕС вече започнаха и една от спорните точки е какво ще се служи с гражданите на Европа, които искат да отидат на острова или вече са там.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!