Витоша, парк, ски съоръжения

Да се разреши строителството на ски съоръжения и въжени линии на почти цялата територия на парк „Витоша“ с изключение на резерватите Торфено бранище и Бистришко бранище.

Това предвиждат предложенията за промяна в плана за управление на природния парк, изработени от междуведомствена работна група, назначена със заповед на министъра на спорта Красен Кралев.

Измененията ще улеснят не само подмяната на съществуващите съоръжения в планината, но и ще разрешат нови лифтове, влекове и писти.

Освен това приемането им ще позволи и изграждането на водохващания и на съоръжения за изкуствен сняг.

Припомняме, че преди няколко седмици вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на околната среда Нено Димов обещаха да придвижат предложените промени до Министерския съвет.

За целта обаче поискаха предложение от Столичната община или от спортното министерство за изменение на плана.

Промените в плана за управление на природен парк „Витоша“ са направени от работна група, в която влизат представители на спортното министерство, на Министерството на туризма, началникът на кабинета на вицепремиера Валери Симеонов, представители на Изпълнителната агенция по горите, към която е парковата дирекция, директорът на парка и двама души от Столичната община и Столичния общински съвет.

В работната група обаче няма представител на Министерството на околната среда и водите.

Настоящият план за управление на Природен парк „Витоша” забранява изграждането на нови ски съоръжения – мотив, който изтъкваха досега от управата на парка, за да оправдаят, че няма годни съоръжения за зимни спортове, които софиянци да използват.

Позволена е подмяната на съществуващите влекове и лифтове, но не и ако тя се квалифицира като строеж по Закона за устройство на територията.

Според общината, министерствата на околната среда, на спорта и на специалната междуведомствена работна група, това спира подмяната на остарелите съоръжения на „Витоша ски“ и пречи на развитието на спорта и туризма в планината.

Ето коментарът на Тома Белев СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ относно поддържането на природния парк и развитието на туризма в него – ТУК.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук