На снимката: министърът на енергетиката Теменужка Петкова

В декларация от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), чийто ротационен председател е Конфедерацията на работодателите и индустриалниците в България (КРИБ), поискаха оставката на министър Теменужка Петкова заради нейно изказване, в което виждат намерение да не се възстанови част от средствана на фирмите поради намалената цена на газа.

В АОБР влизат още Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Декларацията идва няколко часа, след като парламентарната енергийна комисия одобри промените в Закона за енергетиката, с които се уреждат условията и реда за възстановяване на суми на крайните потребители от „Булгаргаз“ ЕАД.

Според АОБР сме „свидетели на намерение да се отклонят в неизвестна посока 45 млн. лева от индустрията на България в момент, когато икономиката е поставена на колене заради извънредното положение в България и редица страни от ЕС и останалия свят“.

„Това бе заявено днес в прав текст от министъра на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание – средствата да не ни бъдат възстановени с изричен текст в Закона за 1-во тримесечие на 2020 година. Това не са пари от бюджета! Това са пари, които индустрията е платила за по-скъп природен газ на Булгаргаз, респективно на Газпром. Газпром върна тези пари за надплатени сметки на Булгаргаз. Следователно трябва да ни се възстановят за периода 5 август 2019 – 31 март 2020 година“, заявяват работодателите.

За оставката на Петкова се настоява заради: „опит за отклоняване на огромен паричен ресурс, който следва да бъде възстановен на предприятията; поставяне на индустрията в кризисна ситуация от 1 януари 2020 г. да има договори с Булгаргаз с неотменяеми количества с клауза „взимаш или плащаш“, но по „свободно“ договорена цена. Проява на изключителна некомпетентност и в известна степен на арогантност и незачитене на интересите на бизнеса в период на криза“.

Индустрията в България категорично настоява промишлените клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и закупували газ от „Булгаргаз“ ЕАД по двустранни договори, да бъдат включени и в обхвата на клиентите, на които ще бъдат възстановени средства и за периода 1 януари 2020 г – 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. – 31 декември 2019 г. Именно през първо тримесечие следва да ни се възстановят 45 млн. лева, пише в декларацията.

Там се посочва още:

„За периода от 01.01.2020г. до 31.03.2020г. става дума за необосновано високи цени и надвзети суми за закупени количества природен газ в размер на милиони левове, които са заплатени от индустрията. Поради така определените цени, следва при промяна на предложените от „Булгаргаз“ ЕАД цени за утвърждаване от КЕВР, „Булгаргаз“ ЕАД да възстанови суми за периода 1 януари 2020 г. – 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. – 31 декември 2019 г. по договорите за доставка на природен газ, сключени с клиенти, присъединени към газопреносната мрежа. Възстановяването на средствата следва да бъде изпълнено съобразно §2, ал.8 на предложения ЗИД на ЗЕ, като за това законодателно бъдат дадени възможно най-кратки срокове.

Настояваме възстановяването на сумите да бъде постановено еднозначно и безусловно, предвид и спирането на работа от редица предприятия в България поради пандемията от COVID-19 и извънредното положение, в това число и за осигуряване възможността на индустрията да запази хиляди работни места и трудова заетост, казват от АОБР.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!