Кирил Домусчиев
На снимката: Кирил Домусчиев

Организациите на работодателите в България се обявиха против насочването на скъпия природен газ към индустрията. Асоциацията на организациите на българските работодатели заявява, че е против промените в наредбата за ценообразуване на природния газ и неизбежно ще предприеме всички разрешени форми на протест, ако те станат факт. Това се казва в писмо до президента Румен Радев, изпратено от АОБР, която включва АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, последната от които се председателства от Кирил Домусчиев.

„С тревога научаваме, че КЕВР възнамерява най-евтиният газ по договорите на „Булгаргаз“ ЕАД да бъде продаван само на регулирания пазар – на топлофикации и газоразпределителни дружества. Това означава, че скъпият газ, който се купува на борсови цени в последния момент, ще бъде насочен към индустрията. Такъв опит за промяна в ценообразуването беше направен през м. януари 2022 г. от редовното правителство на Кирил Петков“, заявяват работодателите.

С други думи, работодателите искат те да консумират от евтиния природен газ, а потребителите, които се отопляват от топлофикациите у нас, да плащат по-високи цени, тъй като топлофикациите и газоразпределителните дружества ще купуват по-скъп газ, вместо работодателите.

Те твърдят, че през последните 7 месеца със своята нова търговска политика „Булгаргаз“ ЕАД да закупува природен газ от спот пазарите на борсите на възможно най-висока цена, прехвърляйки после тази цена върху индустрията, е поставило в изключително затруднено положение бизнеса.

В същото време обаче знаем, че икономическите показатели на страната ни са стабилни, а България беше първа по ръст на индустриално производство в Европа през периода май-юли 2022 г.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук