Виктор Орбан
На снимката: Виктор Орбан

Следващата седмица правителството на Унгария ще внесе в парламента нови закони, за да сложи край на спора с Европейската комисия и да отключи достъпа до средства от Европейския съюз, заяви в събота началникът на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан, предаде „Ройтерс“.

Изпълнителният орган на ЕС ще препоръча спирането на милиарди евро, предназначени за Унгария, поради съмнения за корупция, съобщиха двама служители пред „Ройтерс“ в сряда, което ще бъде първият подобен ход срещу Орбан.

В четвъртък голямо мнозинство от законодателите на ЕС гласуваха за осъждане на вредите за демокрацията в Унгария при управлението на ветерана Орбан, който е на власт от 2010 г., засилвайки натиска върху блока да намали финансирането за бившата комунистическа страна. Вижте повече.

Будапеща пък обяви, че ще създаде антикорупционен орган и работна група с неправителствени групи, които да наблюдават изразходването на средствата от ЕС в опит да има достъп до европейски средства.

„Правителството или вече е приело исканията на Европейската комисия, или в областите, в които не можехме да ги приемем, успяхме да постигнем компромис, който удовлетворява и двете страни“, заяви Гергели Гуляш на брифинг за медиите.

„На днешното заседание правителството обсъди тези ангажименти и ги одобри“, каза той и добави, че правителството на Орбан ще поиска от парламента да приеме съответното законодателство по бързата процедура.

Предвижда се новите закони да влязат в сила през ноември, което според Гуляш може да означава край на наказателните действия срещу Унгария, като достъпът до милиарди евро виси на косъм.

„Вместо взаимно недоверие, конструктивната поредица от преговори с Комисията през последните два месеца може да се разглежда като стъпка към взаимното доверие“, заяви Гуляш и добави, че Унгария очаква решението на ЕС с „пълно спокойствие“.

Според Агенцията на ЕС за борба с измамите Унгария е имала най-голям дял на нередности в целия блок при изразходването на средства от ЕС през периода 2015-19 г. Брюксел отдавна призовава за прозрачност, конкуренция и отчетност в унгарските обществени поръчки.

Още международни новини – четете тук.

Още новини от Европа – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук