Климатичните промени са политическа тема №1 вече не само за Левицата и Зелените. Това каза днес евродепутатът Радан Кънев на дискусия за новата „Зелена сделка“ и новите климатични политики. Дискусията, която се проведе от 9:30 до 18:00 часа в Дома на Европа, е организирана по инициатива и с подкрепата на Кънев. Целта на дискусията е започването на разговора за справедливия енергиен преход и преструктурирането на енергетиката и индустрията в България.

Радан Кънев коментира и проблемите на възобновяемите източници на енергия.

„Трябва да имаме предвид, че енергията от вятър и слънце е непостоянна енергия. Това е един от ключовите въпроси пред всички държави, които инвестират активно, включително и много по-активно от България във възобновяеми източници.“

Според него работата в посока съхранението на енергията в батерии и други средства би било крачката, която е нужна за по-широкото разпространение на възобновяемите източници на енергия.

Кънев коментира и разпространението  на топлоелектрическите централи.

„Нужно е тези, които са замърсяващи, които са тровещи, на които проблемът не е просто климатичен, а е здравословен със работата им, да бъдат затворени. Аз мисля, че те трябваше да бъдат затворени през 2007г., когато влязохме в ЕС.

Цялото интервю с Радан Кънев очаквайте утре на Дебати.бг

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!