Радан Кънев
на снимката: евродепутатът Радан Кънев

Фактът, че през един доклад за състоянието на икономиката на България Европейската комисия отправя критики за състоянието на съдебната система е показателен за бързо охлаждащите се отношения между ЕК и българското правителство. Това стана ясно от думите на евродепутата Радан Кънев в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ.

„През октомври 2019г. предишният състав на ЕК, в последните си дни в офиса, препоръча мониторингът за България да бъде прекратен. Като уточни, че следва да се съгласува с ЕП и със Съвета на ЕС. Искам да отбележа, че такова съгласуване не е нужно. Комисията е в пълното си право, във всеки един момент, със свой акт да прекрати този мониторинг. ЕК обаче не го прекрати и това беше съвсем съзнателно. Тя спря докладите, от октомври миналата година не сме били свидетели на доклад. Мониторингът остана в едно спящо състояние, в едно латентно състояние”, обясни Кънев.

И добави:

„Сега с доклад по съвсем друг механизъм, т.нар. Механизъм за контрол на макроикономическите дисбаланси, който прави икономическа оценка на отделните държави в Съюза. Този факт, че Механизмът за сътрудничество и проверка не е прекратен, беше много твърдо, да не кажа доста грубо напомнен на българското правителство. По един необичаен начин. Не е обичайно в доклада за икономическите проблеми да бъде изнесен цял един абзац, в който да се обясни, че мониторинг на правосъдието все още има и да се обясни защо с няколко аргумента. Затова казвам, че това е едно доста твърдо напомняне от страна на Комисията”.

Той каза още:

„Между другото, според моите наблюдения, това е елемент от едни доста бързо охлаждащи се отношения между Европейската комисия и българското правителство, откакто имаме новия състав на Комисията, начело с г-жа фон дер Лайен”.

На въпрос дали министърът на правосъдието Данаил Кирилов трябва да подаде оставка, както обеща, че ще направи, ако мониторингът върху България не падне, евродепутатът Радан Кънев каза:

„Ако ще се хващаме за тези думи на министър Кирилов, той трябваше още през октомври 2019г. да си подаде оставката. Честно казано, дейността на Министерството на правосъдието и на парламентарното мнозинство в сферата на правосъдието би следвало да се оценява от гледна точка на интереса на българските граждани, а не толкова на реакциите на ЕК…Добре би било г-н Кирилов да не беше ставал министър изобщо, добре би било във всеки един момент да се подаде оставката. Но това надали ще доведе до промяна на политиката в сферата на правосъдието.”

Цялото интервю с евродепутата Радан Кънев може да прочетете УТРЕ в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!