Спешно отделение

С намаляването на епидемичната заплаха някои болници пристъпиха към закриване на отделенията си за приемане на болни от коронавирус. Вчера Момчил Цветков, пи ар на УМБАЛ ”Д-р Георги Странски” в Плевен, съобщи пред сайта „Плевен прес“, че инфекциозното отделение към Клиниката по вътрешни болести се връща към обичайната си работа. В момента в болницата се лекуват шестима души. Всички са с придружаващи заболявания, двама са обект на интензивни грижи.

В Ямболската болница Св. Пантелеймон“ белодробното отделение се дезинфекцира, също за да се върне към нормалната дейност. То бе превърнато в началото на епидемията в отделение за пациенти, изчакващи резултатите от направените им тестове.

В началото на епидемията почти 7400 легла вйв всички областих бяха отделени за неусложнени пациенти с коронавирус, а за интензивно лечение беше изграден резерв от 1324 легла. С намаляването на заплахата обаче в Националния оперативен щаб се обсъжда постепенна нормализация на работата на болниците.

Във вторник, когато за пръв път изписаните надхвърлиха новопотвърдените случаи, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че положителната тенденция дава възможност да започне освобождаване на интензивните отделения на повечето болници.

В София ще бъдат оставени седем болници, където да постъпват новозаразени – ВМА, „Пирогов“, Александровска болница, Инфекциозна болница, „Света Анна“, Белодробна болница, Втора градска болница.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!