Радан Кънев
на снимката: Радан Кънев

Евродепутатът, който беше издигнат от „Демократична България”, Радан Кънев призова в социалните мрежи „Демократична България” и Мая Манолова да се оттеглят и да дадат път на кандидата на „Спаси София” Борис Бонев.

Във Фейсбук Кънев написа:

„Демократичната общност (която очевидно не се изчерпва с Демократична България, въпреки сериозните резултати в някои големи градове) показа значителен, дори неочакван потенциал. Той може да се реализира на балотажите в:
– районите на столицата;
– Плевен;
– Добрич;
– Перущица;
– Долна Оряховица
(и множество други общини и населени места, където още се брои)

Но искам много сериозно да подчертая, че промяната в София, на ниво “голяма община” е още възможна и градът ни може да има нов кмет.
Промяната обаче не може да дойде с БСП. И името на новия кмет няма как да е Мая Манолова…”

Във втори пост в социалните мрежи, Радан Кънев уточни:

„Тъй като твърдението ми, че София може да има НОВ кмет, и той да не се казва Мая Манолова, предизвика интерес, нека уточня:

Чл. 246 Ал.8 ИК (пардон – чл. 452 ал. 8 от новия ИК, малко наизуст писах) дава възможност и г-жа Манолова, и г-н Игнатов да се откажат от участие в балотажа.

В такъв случай, срещу г-жа Фандъкова ще се изправи кандидат, който може с лекота да обедини целия опозиционен вот и да стане кмет. Това е безспорният победител от първия тур г-н Бонев.
Така всички ще покажем, че наистина сме готови на жертви в името на промяната, че тя не е просто дума, платформа за партийно позициониране.

И да, г-жа Манолова няма как да вземе София – на първи тур тя просто консолидира червения електорат. Взе гласове колкото Татяна Дончева или Георги Кадиев.

Но тя все още има шанс да не бъде забравена като поредния червен кандидат, изгубил София. Може да докаже, че нейната кауза наистина е по-доброто управление на града. И за тази кауза е готова на жертви”.

Това е изключително интересен призив от страна на Радан Кънев, който стана евродепутат от листата на „Демократична България”, в което обединение влиза и неговата партия ДСБ.

Дали колегите му от „Демократична България” ще се разсърдят на призива му, или ще се съобразят с него, предстои да видим.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!