Радан Кънев
на снимката: евродепутатът Радан Кънев

Коронавирусната пандемия ни накара най-после да осъзнаем, че общественото здравеопазване не е бизнес, чрез който някой да прави милиарди. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ евродепутатът Радан Кънев.

„Осъзнахме, че общественото здравеопазване не е бизнес, чрез който някой да прави милиарди, не е бюрокрация, в която да се назначават някакви партийни чиновници, а е един от основните стълбове на цивилизацията. Ние не можем да функционираме без обществено здравеопазване и служителите в него – от медицинските сестри през лекарите, до хората, които се занимават с медицинска наука, са най-важните хора в това общество“, каза Кънев.

Той добави, че общите европейски институции нямат никакви правомощия в сферата на общественото здравеопазване.

„Като активен член на Комисията по околна среда и обществено здраве към ЕП мога да кажа, че ние имаме огромни правомощия в сферата на околната среда и нулеви правомощия в сферата на здравеопазването. По същия начин, съвсем логично, след като няма правомощия, ЕС няма бюджет за здравеопазване. Не съществуваха пари за здравеопазване, които ЕК да извади на масата за спешна помощ. И липсата на обща европейка политика за здравеопазване дължим именно на тези антиевропейски гласове през последното десетилетие. Хората, които са пряко отговорни, че няма бюджет за здравеопазване, които са пряко отговорни, че общият бюджет на европейските институции достига едва 1% от БВП на страните членки, а те днес казват „Европа се провали“. Единственото, в което се е провалила Европа е, че твърде много слуша гласовете на националистите и се съобразява с тях. И по тази причина се ЕП трябва да се бори за истински европейски бюджет и за правомощия в тези сфери“, добави евродепутатът.

Цялото интервю с Радан Кънев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.   

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!