Радан Кънев
На снимката: Радан Кънев

Радан Кънев пита дали Европейската прокуратура разследва възможно умишлено възпрепятстване на финализирането на проекта на Интерконектора с Гърция. Това са част от въпросите, които българският евродепутат (ЕНП/ДБ) отправи към Европейската комисия относно Гръцко-българския газов интерконектор (IGB), съобщиха от пресофиса на евродепутата.

Кънев пита още дали Комисията следи отблизо финализирането на IGB като приоритет на ЕС, както и дали правителствата на България и Гърция са предоставили обяснения на Комисията за причината за това забавяне.

Той отбелязва, че интерконекторът е проект от общ интерес за ЕС. Българският евродепутат подчертава, че след нахлуването на Русия в Украйна проектът е още по-важен за ЕС и ключов елемент от българската национална сигурност.

Кънев изразява тревогата си „за изключително тревожни сигнали от българското служебно правителство, включително изтегляне на необходимата правна документация за проектната компания ICGB, което може да доведе до опасно забавяне на окончателното одобрение и лицензиране на интерконектора“.

Според него, нито българското, нито гръцкото правителство дават задоволителни отговори на опасенията на гражданите.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук