танкер с втечнен газ

Вчера стана ясно, че служебното правителство е поискало отсрочка от 2 седмици от американската компания „Шанийр“ (Cheniere) преди да подпише договора за доставка на втечнен газ. Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов пред Би Ти Ви.

По думите му това се налага, за да се резервира предварително допълнителен капацитет на терминал за разтоварване. Но в противовес на думите му Гърция вече обяви, че е разширила терминала за LNG в Ревитуса и договорените от кабинета „Петков“ танкери биха могли да бъдат разтоварени там през зимата.

Днес пред „Нова телевизия“, бившият премиер Кирил Петков заяви, че има опасност да изпуснем американските танкери, и че отсрочката за подписване на договора, поискана от служебното правителство представлява огромен риск:

„Ако изпуснем американските танкери, би протестирал по тази политика. Би било трагично да се откажем от втечнения газ и да платим в рубли. Ще ме е страх за зимата“, каза той.

Петков отново обясни, че офертата за седем танкера втечнен газ от САЩ ще стане задължителна за изпълнение, ако България поиска. След извършените разходи по регазификация и пренос тя ще е на цена 20 долара под борсовите стойности в Европа. Идва директно от производител, който по думите на Петков е най-голямата американска компания в света. Няма посредници.

„Изненада ме, че като се обяви кризисния щаб не се направиха две неща – не се покани никой от „Булгаргаз“, никой не се обади на фирмата, готова да отстъпи слота за октомври и американската компания първата седмица не беше потърсена. Какво прави този кризисен щаб“, попита Петков.

Интересно беше и изказването на служебния министър, също направено вчера, че служебният кабинет разглежда варианта и за възобновяване на доставките на природен газ от „Газпром“.

Припомняме, че почти веднага след поемането на властта служебният енергиен министър Росен Христов взе решение за отмяна на промените в газовата връзка с Гърция, което може да забави пускането й с месеци. Очакваше се тя да осигури трасе за евтиния азерски газ и други алтернативни доставки, а сега има риск да не тръгне въобще в следващите месеци.

Всички министерства от няколко дни гръмко тръбят, че завършването на газовата връзка е основен приоритет за страната ни, но действията им показват друго. Няма как да не се запитаме има ли влияние тук руската пета колона, която ще се окаже най-големият печеливш, ако „уж случайно“, се окажем без уговорените танкери с втечнен газ и без готова газова връзка с Гърция преди зимния отоплителен сезон. Тогава няма да имаме избор и ще трябва да се обърнем отново към „Газпром“, и всичките опити за диверсификация, и независимост от руския газ ще се окажат напразни.

Като се има предвид, че министрите в служебния кабинет са назначени от президента Румен Радев, чиито афинитети към Русия са всеобщо известни, накрая най-вероятно, уж „без да искаме“, уж заради „административни проблеми“, ще се наложи да се обърнем към Русия. Същата тази „братска страна“, която спря доставките на газ първо на България от цяла Европа, и която ни обяви за неприятелска държава.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук