Министерство на отбраната брифинг

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който идва от поста главен секретар на президента Румен Радев, представи своя екип и приоритети за работа в рамките на мандата на служебното правителство. 

Стоянов заяви, че ще продължи подготовката за придобиването на новите осем изтребителя Ф-16.

„Изтребителната авиация е в изключително тежко положение. Остатъчният ресурс на самолетите МИГ- 29 ни позволява да носим въздушно дежурство, тоест дежурство по „air policing“ до средата на 2023 година. Предприели сме мерки, провел съм разговор с полската страна за евентуален ремонт на 6 броя двигатели на МИГ-29. Това каза служебният министърът на отбраната Димитър Стоянов на брифинг.

„Първите самолети по F-16 ще пристигнат през 2025 година. В оперативна готовност могат да бъдат най-рано в края на 2026 година. Тоест 3 до 4 години ние ще имаме сериозен проблем с охраната на въздушното си пространство. Не желая аз да съм министърът на отбраната, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 година без минута прекъсване. Затова разглеждаме всякакви възможни варианти, полагаме усилия. Имал съм срещи с посолства на различни страни, подготвили сме и изпратили писма с искане на информация дали могат да ни бъдат предоставени самолети на лизинг“, каза още Стоянов.

„Другото нещо, което констатирахме, е забавянето на откриване на сметка във Федералната банка на САЩ. Средствата, които бяха от доверителния фонд и са в доверителния фонд за закупуване на самолетите F-16, не са прехвърлени в сметка във Федералната банка на САЩ. По данни на министерство на финансите, загубите от лихви са в порядъка на 10 милиона долара“, заяви Стоянов.

Защо българската армия е най-слабо въоръжена в региона и кой е виновен – ЧЕТЕТЕ ТУК

Сред основните приоритетите на Димитър Стоянов е модернизацията на българската армия, за която е подготвена инвестиционна план програма.

От министерство на отбраната ще предложат 2% от БВП да бъде заложен за модернизация на българската армия още през 2023 година, съобщи Стоянов.

Най-спешният проект за министъра е този за сухопътни войски, придобиване на бойна техника за батальонна група. Другият спешен проект е офертата за втория транш F-16, допълни Стоянов.

Ако погледнем превъоръжаването на армията ни през призмата на рисковете от настоящото и близкото бъдеще, страната ни не изглежда особено адекватна. Има още доста път да се измине по това направление. Трите проекта за закупуване на нови самолети, кораби и бойни машини – поставят началото на т. нар. модернизация, но все още са много далеч от нейното изчерпване, а и все още нямаме нищо налице.

За съжаление от изказванията на служебния министър не става ясно, как всички цели, които си е поставило министерството, могат да бъдат извършени за по-малко от два месеца, след като за 12 години успяхме да се превърнем в най-слабо въоръжената армия в региона.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук