НАТО

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа във вторник протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО. Това добавя към отбранителния съюз две богати и напреднали във военно отношение държави, на фона на продължаващото нападение на Русия срещу Украйна. Двете скандинавски страни кандидатстваха за включване във военния съюз по-малко от три месеца след като руските войски нахлуха в Украйна.

Одобрението на Байдън е следствие от огромната подкрепа от двете камари на Конгреса по-рано това лято, а Сенатът ратифицира споразумението миналата седмица. Миналата седмица лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл нарече приемането им „точка“ за националната сигурност.

Припомняме, че Финландия и Швеция заобикаляха военните съюзи в миналото, но бързо подадоха молба за членство в НАТО през май, няколко месеца след като руските сили нахлуха в Украйна. Посланиците на НАТО ратифицираха протоколите за присъединяване през юли, а държавите-членки в момента са в процес на извършване на същото.

„Заедно с нашите съюзници и партньори ние ще начертаем бъдещето, което искаме да видим в момент, когато Русия на Путин разби мира и сигурността в Европа. Когато автократите оспорват основите на основан на правилата ред, силата на трансатлантическия съюз и ангажиментът на Америка към НАТО са по-важни от всякога“, каза Байдън преди да подпише протоколите в Източната зала на Белия дом.

Руският президент Владимир Путин е твърдо против всякакво разширяване на НАТО, наричайки го империалистична заплаха. Но според анализаторите, войната в Украйна е имала нежелана последица от укрепване на алианса, на фона на опасения, че Русия може да атакува други близки страни. Финландия има обща граница с Русия от 1300 километра.

„Путин мислеше, че може да ни раздели, но вместо това той получава точно това, което не е искал“, каза Байдън.

Всяка европейска страна може да се присъедини към НАТО, стига да докаже, че може да изпълни задълженията си за членство, като военни и икономически приноси. Това включва отделянето на най-малко 2 процента от БВП за национална отбрана и приемането на правилото за колективна отбрана на НАТО – механизъм, който изисква членовете да се защитават един друг в случай на нападение.

Финландия и Швеция са планирани да станат 31-вата и 32-рата членки на НАТО. Последното разширяване на НАТО дойде през март 2020 г., когато Северна Македония се присъедини към групата. Босна и Херцеговина, Грузия и Украйна също са заявили интерес да се присъединят.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук