Днес Румен Радев обсъди на среща с кипърския президент Никос Анастасиадис многогодишната европейска финансова рамка и общата позиция по отстояване на кохезионната политика и общата селскостопанска политика. Беше обсъден и бюджет, който да гарантира устойчивото, икономическо и социално сближаване вътре в ЕС, базирано на принципите за солидарност и единство на двете страни, както и енергийната перспектива и ефективността на бъдещото сътрудничество между двете държави.

„Направихме преглед на двустранните отношения във всички области от взаимен интерес. Особен акцент поставихме върху нашето сътрудничество в областта на икономиката. Водеща за нас е амбицията да увеличим двустранния стокообмен, който въпреки колебанията през последните години се развива възходящо, но нашият потенциал е много по-голям, особено в областта на търговията, туризма, строителството, финансите, инвестициите в различни области, които могат да доведат до различни ползи на нашите страни“, заяви Радев и посочи, че през всичките тези години сме изградили солидни отношения, не само в областта на икономиката, инвестициите, образованието и културата, но сме изградили и здрави и устойчиви приятелски връзки между българския и кипърски народ.

Утре двамата президенти ще открият бизнес форум в София, в който участват български и кипърски фирми. Радев посочи, че целта на форума е да се открият нови перспективи за разширяването на параметрите на нашите търговски взаимоотношения.

„Особен интерес за Кипър представлява бурното развитие на технологичната индустрията, иновациите и стартъпите в България. Също така ще подпишем три споразумения между търговско промишлените палати на двете страни“, добави още Румен Радев.

Радев посочи още, че трябва да продължи обсъждането на потенциала от приобщаването на България като естествено продължение на енергийната ос Израел-Кипър-Гърция.

По отношение на многогодишната финансова рамка, Анастасиадис подкрепи позицията на Румен Радев и добави, че трябва да се продължи политиката, която досега ЕС е следвал по отношение на социалната кохезия, на общата селскостопанска политика, на проблема с миграцията.

Той информира колегата си Румен Радев и за настоящото положение по т.нар. Кипърски въпрос и за нарушенията на международното право, както по море, така и по суша.

„Както в морето, така и по суша. Тези нарушения са свързани с незаконни сондажни дейности и намеренията на Турция да оползотворят по някакъв начин Фамагуста, който е затворен с решение на ООН“, заяви той. Анастасиадис изрази готовност да вземе участие в нов кръг от преговори, за да бъде постигнато решение, което да осигури мирното съжителството на двете общности.

Само по този начин Кипър ще може да стане суверенна държава без международни гаранции и чужди военни сили и зависимости.

Стана ясно още, че по време на срещата е била обсъдена европейската перспектива на Западните Балкани, както и обезпокояващите процеси в Либия и Сирия, където, според тях трябва да бъдат създадени условия, които да предотвратят една нова кризи, нови заплахи и бежански кризи.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!