Румен Радев, патриарх Кирил, патриарх Неофит
На снимката: Българският патриарх Неофит, президентът Румен Радев и руският патриарх Кирил

Седмици след посещението на руския патриарх Кирил и възмущението му срещу споменаването на други държави освен Русия в Руско-туркста война, Светият синод разпространи аудиозаписите от разговора между държавния глава Румен Радев и главата на Руската православна църква.

С молби президентът да се погрижи паметта на руските воини, пролели кръвта си и обвинения към осмелилите се да омаловажат ролята им започва патриархът разговора с Румен Радев.

„Ние сме за историческата правда, господин Президент. Тази историческа правда сме я извоювали с нашата кръв. И не може да има никакви политически и прагматически причини, поради които тази историческа правда днес да бъде премълчавана и неправилно интерпретирана.

И въпреки това съм благодарен на Вас, на Българската православна църква за това как забележително бе отпразнуван този юбилей. Искам откровено да Ви кажа, че имам двояко впечатление от този юбилей…Много Ви моля да направите всичко възможно тази памет за героическата роля на Руската и Българската православна църква и руския народ да се запази в българското общество независимо от политическото… Всичките разговори за дружба се проверяват в реалността.“, казва на президента патриарх Кирил.

Президентът на пропуска да засвидетелства „любовта на българския народ към руския и вечната признателност за това, което направи руският народ за нашето освобождение“. Според него обаче притеснението на Кирил относно споменаването на други народи, допринесли за подписването на Санстефанския договор не е основателно.

„Ние знаем много добре от нашите исторически източници, че под знамената на император Александър II е имало воини от други народи, които също са оставили костите си тук, на българска земя. И ние уважаваме всяка капка кръв и всяка жертва. В никакъв случай не омаловажаваме руския принос. Това си остава за нас Руско-турската война. Русия е военната сила, която ни освободи. Но е имало в състава на Руската армия, Вие знаете много добре от историята, други народи и ние сме длъжни да уважаваме и тях. И тук няма никаква политика, тук има уважение към историята и всички загинали. И трябва да почитаме паметта на всеки един загинал на наша земя.“, казва в отговор Радев.

Следват хвалебствия от страна на патриарха към българския президент:

„Аз много ценя Вашия личен принос и Вашата жизнена позиция, която стана за мен достатъчно ясна след нашата първа беседа, след първото Ви представяне. Смятам Ви за забележителен лидер, прекрасен оратор.“

В отговор Румен Радев уверява патриарха, че заслугите на император Александър II и на руските воини ще бъдат помнени, но страната няма да пренебрегне историческата истина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!