Румен Радев
На снимката: Румен Радев

Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника. Това заяви президентът Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти. Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било, добавя Радев.

Изказването на държавния глава е по повод станалото ясно днес искане на Русия за оттегляне на силите на НАТО от България и Румъния. Наскоро Москва постави ултиматум за прекратяване на конфликта с Украйна и оттегляне на руските войски от украинската граница. За да се случи това, Русия иска алиансът да оттегли своите персонал, техника и въоръжение от всички страни, в които са разположени такива от 1997 г. насам, както и да прекрати разширяването си. Днес преди срещата на Лавров и Блинкен в Женева стана ясно, че руското военно министерство изрично е посочило България и Румъния като две от страните, от които НАТО трябва да премахне въоръжението си.

Скандалното искане днес предизивка хаос в парламента, като там беше извикан и премиерът Кирил Петков, който заяви, че България отдавна е направила своя избор за присъединяване към НАТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук