Президентът Румен Радев награди американския посланик Ерик Рубин с орден „Стара планина“ първа степен. Държавното отличие е заслугите на дипломата за развитие на българо-американските отношения. Мандатът на дипломата изтича и президентът оцени високо заслугите му за процъфтяването на двустранните отношения.

Румен Радев отбеляза в приветственото си слово, че на посланика се е паднала честта да ръководи американското посолство в „различни по своя характер глобални предизвикателства“. Президентът подчерта, че посланикът е направил така, че в сложната глобална обстановка отношенията между двете страни да се развиват възходящо. Държавният глава припомни, че по време на мандата на посланик Рубин са проведени много двустранни срещи.

„Специално в отбраната посланик Рубин внесе нов импулс в отношенията – с особен акцент на модернизацията на българските въоръжени сили“, допълни президентът.

Отбелязано беше, че е отчетен и напредък в търговските връзки.

„Мога да кажа, че от моите лични наблюдения посланик Рубин бе достъпният посланик, който усещаше пулса на българското общество“, отбеляза Румен Радев.

По време на речта си посланик Рубин заяви, че няма да му е лесно да напусне България, тъй като я е обикнал.

„Напускам с удовлетворението, че работата, която сме постигнали до момента, ще продължи.“

Ерик Рубин отбеляза, че България и САЩ са постигнали напредък както в търговските отношения, така и в енергетиката. Припомни също, че наскоро от САЩ пристигат и първите количества втечнен газа. По този начин ще бъде по-конкурентен българският енергиен пазар.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!