Ясни са окончателните десетима кандидати, които ще се състезават за лидерското място на торите и съответно някой от тях ще стане следващият премиер на Великобритания, съобщава Би Би Си.

Сега членовете на Консервативната партия ще вземат участие в серия от вотове, за да отсеят кандидатите до двама. Те ще се изправят пред окончателното гласуване на конгреса на партията, който ще реши кой да бъде следващия лидер и премиер на страната.

Кандидатите за лидер на торите са:

Министърът на околната среда Майкъл Гоув;

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок;

Бившият министър по въпросите на имиграцията Марк Харпър;

Министърът на външните работи Джереми Хънт;

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид;

Бившият министър на външните работи Борис Джонсън;

Бившият лидер на Камарата на общините Андреа Лийдсъм;

Бившият министър на труда и пенсиите Естер Маквей;

Бившият министър за Брекзит Доминик Рааб;

Министърът за международното развитие Рори Стюарт.

Тереза Мей официално подаде оставка миналата седмица като лидер на Консервативната партия. Тя обаче ще продължи да изпълнява премиерските си функции, до избирането на неин наследник.

Сега всички 313 членове на парламента от Консервативната партия ще гласуват за своя предпочитан кандидат в серия от вотове, които ще се състоят на 13, 18, 19 и 20 юни. В края на гласуванията трябва да останат само двама водещи кандидати.

Те ще се изправят пред 160 000 членове на партията на конгреса на торите, който ще се състои на 22 юни. Те ще дадат своя глас за предпочитания от тях кандидат, като името на победителя ще стане ясно 4 седмици по-късно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!