На снимката: министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров

Македонски членове на Смесената комисия за историческите въпроси са предложили съвместно честване на паметта на Гоце Делчев на 7 октомври. Тази дата е била категорично отхвърлена от българската страна.

На 7 октомври преди около 70 години комунистическата власт в София е предала на Скопие костите на Гоце Делчев. Абсурдно е да празнуваме дати, свързани с Коминтерна и Тито, заяви българският външен министър Екатерина Захариева.

„Няма как тази дата да бъде празнувана. Няма човек в България, не само историк, който да приеме това“, категорична тя.

Днешното първо заседание на междуправителствената комисия, заради която македонският министър на външните работи  Никола Димитров е в България, завърши с коментари за историческата комисия, създадена след подписването на Договора за добросъседство.

Сред постигнатите резултати, за които съобщиха медии в двете страни, бяха единодушието по някои въпроси от античната история и сериозният напредък в средновековната. Същото потвърди и министър Захариева, която каза, че има напредък в отношенията към светите братя Кирил и Методий и цар Самуил в работата на комисията.

Неразбирателството покрай личността на Гоце Делчев обаче остава. Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров коментира от своя страна, че ако Гоце Делчев беше жив, нямаше да е доволен от разделението, което се случва около името му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!