Иван Голунов, арест

Три водещи руски бизнес издания – „Ведомости“, „Комерсант“ и „РБК“ – излязоха в понеделник с фразата „Ние сме Иван Голунов“ на първа страница. Няма други материали (с изключение на съобщения) на първите страници на тези вестници. Така изданията демонстрират подкрепа за журналист, обвинен в опит да продава наркотици. По-рано съдът наложи на журналиста мярка за неотклонение „домашен арест“, съобщи РИА „Новости“.

Разследващият журналист работи за „Медуза“ – онлайн медия, базирана в Латвия. Иван Голунов беше задържан в четвъртък. Той бе обвинен в опит за продажба на голяма партида наркотици. Самият той нарича делото срещу него фалшифицирано.

Според столичната полиция, на 6 юни в центъра на Москва, по време на претърсване на журналиста са открили пет пакета с прахообразна субстанция. Впоследствие изследването установи, че това е лекарството мефедрон. Полицията съобщи, че освен това в дома на задържания „са намерени три пакета и опаковки с прахообразна субстанция, както и мерителни везни“.

Пред съда в събота журналистът заяви, че е невинен. Според него наркотиците са били подхвърлени. Московският омбудсман Татяна Потяева заяви пред РИА Новости, че е поела контрола над ситуацията с Голунов.

„Никога не съм употребявал наркотици, не съм виновен за нищо и съм готов да съдействам на разследването, ако се придържа към честните правила на играта“, каза той на съдебното заседание.

Това е първият случай в историята на трите вестника, когато те дават на първа страница за съвместно изявление.

„Ние приветстваме избора на съда за по-адекватна превантивна мярка срещу Иван Голунов, отколкото заключението в СИЗО – гласи то – В същото време ние не считаме доказателствата за вината на Иван Голунов за убедителни, а обстоятелствата по неговия арест предизвикват голямо съмнение, че провежданите разследващи действия не са в нарушение на закона. Не изключваме, че задържането и последвалият арест на Голунов са свързани с неговата професионална дейност. Ние изискваме подробна проверка на действията на служителите на МВР, участващи в задържането на Иван Голунов за спазване на закона и настояване за предоставяне на данните от тази проверка на медиите. Ние вярваме, че изпълнението на тези изисквания е от основно значение не само за журналистическата общност на Русия, но и за цялото руско общество като цяло. Ние изискваме законът да бъде зачитан от всички и да е за всички“, се подчертава в изявлението.

Защитата на кореспондента на „Медуза“ Голунов, обвинен в опит да продава наркотици, ще се обърне към Европейския съд по правата на човека (ЕКПЧ) в Страсбург, заяви пред репортери адвовкатът му Дмитрий Юлай.

„С него са провеждани разследващи действия, въпреки че не е спал повече от един ден, не е ял, не е пил и не разбирал какво се случва – това е било истинско мъчение и това ще бъде обжалвано пред ЕКПЧ“, каза адвокатът.

Той все още не е решил дали да обжалва решението на съда, което постави клиента му под домашен арест. Президентският помощник Антон Кобяков заяви, че лично ще проучи случая на Голунов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!