„Никога не съм снемал своята подкрепа от г-жа Нинова и продължавам да я подкрепям в нейните усилия да превърне БСП в силна опозиция. Не веднъж съм казвал, че без силна, обединена и конструктивна опозиция всяка демокрация залинява“. Това заяви президентът Румен Радев по време на посещение в БАН.

Във връзка с освобождаването на началника на кабинета му – Калоян Методиев, държавният глава отбеляза:

„Като президент моята грижа е да пазя достойнството и перспективата за развитие на всеки млад човек“.

Думите на Радев идват в отговор на казаното вчера от Калоян Методиев. Пред Би Ти Ви политологът, който раздразни Радев, че отиде на купона на Корнелия Нинова в Боровец разказа как президентът го е извикал да го пита дали е бил на банкета.

„Попита ме дали съм бил на тържеството, каза „не може да продължаваме така“. И аз казах, че си подавам оставката. Написах я, входирах я – явно съм засегнал егото му“, заключи Калоян Методиев.

Методиев призна, че двамата с Радев са имали сериозни различия през последните месеци, а президентът не е обсъждал с него въпроса с оставката на кабинета, както и много други неща

Румен Радев отрече причина за напускането да е различие по бъдещи конституционни промени.

„Няма как да има различия. Всеки един в президентството спомага за реализацията на моята политика. Що се отнася до конституционните промени и до това, че те трябва да бъдат обсъждани първо с партиите, виждате как най-голямата партия, с най-голям финансов, човешки и административен ресурс, внесе недоносче, подигравка към правото, предложение за конституция. Аз избрах другия подход“, обясни той.

Президентът заяви, че ще внесе своите предложения за промени в Конституцията след провеждане на нови избори.

“ Аз не виждам основание да внасям моите предложения за промени в Конституцията, ще ги внеса когато българският парламент придобие отново легитимност, тоест след избори, заяви президентът.“

Държавният глава коментира и ветото, което наложи върху част от Изборния кодекс.

„Липсата на диалог е от парламента. Аз внасям подробни и аргументирани мотиви за вето. Свидетели сте как от парламентарната трибуна се заявява: Даже няма да гледаме мотивите, просто ще отхвърлим ветото на президента. На това му казвам липса на диалог“, заяви президентът.

Румен Радев не отговори категорично дали ще се кандидатира за втори мандат. България е вече в криза – политическа, социална, здравна, икономическа, но най-голямата криза това е управленската, допълни Радев.

Президентът говори пред журналисти в Института по молекулярна биология към БАН, където разгледа най-модерната микроскопска лаборатория включена в европейската мрежа Euro Bioimaging.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!