Румен Радев, nexo

Българският президент Румен Радев не се е включил в декларация на деветима негови колеги от Централна и Източна Европа, изразяваща подкрепа за цялостта на Украйна и нейната армия и осъждаща анексията на нови украински територии от Русия, съобщава „Свободна Европа“.

Това става ясно от инициираното от румънския президент Клаус Йоханис съвместно изявление, подписано от него, президента на Чехия Милош Земан, президента на Естония Алар Карис, президента на Латвия Егилс Левитс, президента на Литва Гитанас Науседа, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президента на Република Черна гора Мило Джуканович, президента на Полша Анджей Дуда и президентката на Словакия Зузана Чапутова.

Деветимата заявяват, че не могат да останат безмълвни “пред грубото нарушаване на международното право от страна на Руската федерация”.

В петък руският им колега Владимир Путин обяви присъединяването на украинските области Донецк, Луганск, Запорожиев и Херсон към състава на Руската федерация.

“Потвърждаваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии. Твърдо подкрепяме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещо присъединяване на Украйна”, се казва още в изявлението на европейските държавни глави.

Те призовават Москва незабавно да изтегли войските си от Украйна, както и “всички съюзнически държави да увеличат значително военната си помощ за Украйна”. “Всички, които извършват престъпления на агресия, трябва да бъдат подведени под отговорност и изправени пред съда”, завършва документът.

Противниците на Радев често наричат президента „про-руски“ и напомнят думите му от 2016 г., че над Крим се вее руски флаг, както и призива му за сваляне на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, наложени заради незаконното анексиране на полуострова през 2014 г.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

3 КОМЕНТАРИ

  1. Няма особена изненада. Прзидентът Радев не може да взема самостоятеони и отговорни решения в съзвучие със своите колеги от споменатоте държави.

  2. Моля , не бързайте . Подкрепата за Украйна трябва да възникне в мозъка , да се обсъди със съветника Майстора , да се напише от някой , да се наизусти и изкаже . Това е доста бавна процедура за някои „държавни мъже „

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук